DANSFÖRESTÄLLNINGAR

DOM KALLAR OSS LAPPDJÄVLAR

KLICKA PÅ BILDEN FÖR ATT SE DANSFILMEN  

Ola dansar den samiska historien och berättar om statens förtryck och rasistiska värderingar hämtade direkt från Svenska uppslagsverk. Hur ska man kunna vara sig själv, när man blir kränkt i vetenskapens namn eller när staten sätter upp regler för vem som är same. 

I skor av renskinn glider han över scenen. Varje rörelse bär på minnet av den uråldriga kunskapen att förflyttas på olika underlag. En poetisk föreställning, som förenar nycirkusens starka uttryck med dans på ett sätt som griper tag och som inte lämnar någon oberörd


SAAMI HANDSTAND DANCE

KLICKA PÅ BILDEN FÖR ATT SE DANSFILMEN

 


Dance - DUETT 

SAAJVA, The Other World

 

SAAJVA-The Other World Is a contemporary Saami stunt dance about the other world, The Kingdome of death. A dance piece where the choreographer Ola Stinnerbom has developed a dance technique on constantly staying and dancing upside down.


DANSKONSERT I KYRKA

A SAAMI REQUIEM

KLICKA PÅ BILDEN FÖR ATT SE UTDRAG FRÅN SÖDRA TEATERN

                                                                   Foto: Ola Stinnerbom

A Samisk Requiem av organisten Gunnar Idenstam och sameartisten Ola Stinnerbom, på alla musikaliska plattformar samt en fysisk CD. En musikalisk resa till Dödsriket och tillbaka. I den samiska traditionen finns en ständig dialog med nära och kära som gått bort, och Dödsriket är bara ytterligare en dimension, som en spegel av vår värld. Musiken är dramatisk men full av hopp och livsglädje, nästan som en jojkopera. Här är Saami Yoik av den unika samiske artisten Ola Stinnerbom, cool gitarr av Erik Weissglas och tranceinspirerande slagverk av Rafael Sida Huizar. Organisten/kompositören Idenstams stil är här en blandning av svensk folkmusik, progressiv rock och långhusskakande fransk katedral. Tack Martin Andersson i Toccata Classics, London!

Rescension från Kulturnytt: 
https://sverigesradio.se/artikel/recension-a-saami-requiem-av-gunnar-idenstam-och-ola-stinnerbom 

 

                                                                       

 


Foto: Jostein Andersen,  Kajsa Stinnerbom, Börje Dahrén, Liz-Marie Nilsen, Ola Stinnerbom