DEN SAMISKA DANSEN

 

OLA SAMISK DANSARE OCH KOREOGRAF

KLICKA PÅ BILDEN - OLA DANSAR DEN SAMISKA DANSEN

 

                                   Foto: Jeppe Blomgren


Här kan ni läsa mer om den samiska dansen som nu skall lanseras i Norska skolor i hela Norge

https://kunstkultursenteret.no/ressursbase/den-samiske-dansen/OLA DANSAR PÅ STADSHUSET, STOCKHOLM

KLICKA PÅ BILDEN - OLA DANSAR PÅ STADSHUSET STOCKHOLM


                                              Foto: Kajsa Stinnerbom

Ola Stinnerbom är utbildad dansare på Kungliga Svenska balettskolan- Stockholm samt Balettpedagog på DOCH Stockholm. En mångfacetterad allrounddansare i Streetdance, Break, Akrobatik, Hip Hop och Norsk Halling. Ola har arbetat som dansare i över 40 år och producerat över 100 egna produktioner och är idag specialist på Saami Stunt Dance. 

 DEN SAMISKA DANSEN PÅ VÄRMLANDS BOKFESTIVAL

KLICKA PÅ BILDEN FÖR ATT SE DANSFILMEN

I 30 års tid har Ola forskat och sökt efter den försvunna samiska dansen och hittat den. I boken Jakten på den försvunna samiska dansen kan man läsa om resan hur han fann bevis för att det funnits en samisk dans. Ola har utvecklat en egen dansteknik med Samespecifika rörelser. Idag arbetar han med att Sätta Jojken i Kroppen en dansteknik med kontrapunkter med motstånd med svepande rörelser likt snöröken en kall vinterväg på kalfjället. 


 

OLA STINNERBOM DANSAR FÖR GALLOK

KLICKA PÅ BILDEN FÖR ATT SE DANSFILMEN

                                                            Foto: Kajsa Stinnerbom
Här medverkar Ola i den internationella manifestationen för att rädda GALLOK i JOKKMOKK. Här dansar Ola nere vid sjön Fryken.OLA DANSAR I LANDET RUNT, SVT PLAY

Olas medverkar i Riksteaterns produktion;  ROOM X. I det här verket dansar Ola STUNT DANCE, The Staircase Dance

KLICKA PÅ BILDEN FÖR ATT SE INSLAGET

Det här är en akrobatisk Stunt Dance inom Nycirkus som utförs i en trappa. Tekniken är de låga flytande och svävande rörelser som här överförs tekiken till en trappa vilket gör det svårare och samtidigt farligt. Dansen utförs rullande och stutsande upp och ner i trappen i slow motion på ett sätt så tyngdlagen upphävs. 


 

OLA SÄTTER DJUREN I KROPPEN

KLICKA PÅ BILDEN FÖR ATT SE FILMEN

Ola är också specialiserad på djurgestaltning, djurimitation och har utvecklat en egen teknik som han kallar för; att sätta djuren i kroppen. Det här är en teknik som i grunden bygger på en förståelse om djurens fysiologi, anatomi och evolution. Därefter kommer imitation  att härma de specifika djurens rörelse och läten. Att dansa de olika djuren och att sätta djuren i kroppen handlar om att utifrån förståelsen och kunskapen om olika djurens rörelse börja våga bli det djuret man skall dansa. 


 

For more info contact:
ola@olastinnerbom.se

 

Foto: Jostein Andersen,  Kajsa Stinnerbom, Börje Dahrén, Liz-Marie Nilsen, Ola Stinnerbom