MUSIK PÅ GRÄNSEN

KLICKA HÄR OM NI VILL LÄSA OM VÅRT STÖD FRÅN SIGNATUR.SE


Musik på gräsnen är ett levande musikprojekt för barn och unga i Eda kommun. Här förenas olika kulturyttringar såsom folkmusik, dans och sång. Vår önskan är att tillsammans med våra samarbetspartner skapa en plattform för att på så sätt utveckla musik- och kulturlivet i Västra Värmland, detta tillsammans med vårt grannland Norge. Här blir därför Eda Kulturskolas verksamhet en viktig byggsten där folkkulturen de facto utgör ett fundament för det moderna samhällets uppkomst.

EDA KULTURSKOLA – ETT KULTURELLT NAV I GLESBYGD
I Charlottenberg i värmländska Eda kommun, beläget strax intill den norska gränsen ligger Eda Kulturskola, ett viktigt kulturellt nav i kommunen. Där ges barn och unga från hela kommunen möjlighet att prova på olika typer av kulturuttryck men får även möta professionella musiker, dansare och konstnärer i kreativa processer och uppleva att skapa tillsammans.

SAMVERKAN KRING GEMENSAMT KULTURARV
Utöver det planerade samarbetet mellan Eda Kulturskola, Eda Riksteaterförening Gränsfôlke´och Eidskog kulturskole står projektet i startgroparna att dra upp riktlinjer inför samverkan mellan Eda Kulturskola och Karlstad Universitet/Musikhögskolan Ingesund. Tanken är att musikhögskolans folkmusikstudenter ska kunna erbjudas att välja ”Musik på gränsen” som en del av sin utbildning eller som en fristående kurs. Genom projektet vill initiativtagarna etablera en kulturplattform, en slags kreativ verkstad i flera delar där professionella musiker, sångare och dansare möts och samverkar med barn och unga från de båda kommunerna.

     

Slutmålet är att ta tillvara och lyfta fram det gemensamma kulturarv som finns kring den svensk-norska gränsen samt att så småningom genomföra en gemensam produktion på Fredsplatsen Morokulien. Platsen är belägen mitt på gränslinjen och ägs och delas av både Sverige och Norge och utgör därför en naturlig mötesplats mellan de båda länderna. På platsen restes även 1914 ett monument till minne av den 100-åriga freden mellan länderna vilket gör platsen ännu mer symbolisk för de människor som bott och levt i området och kanske även för våra nya svenska och norska medborgare.

KLICKA PÅ BILDEN FÖR SE HALLINGMÄSTAREN DANSA LAUS

UPPSTART OCH AKTIVITETER
Våren/sommaren 2025: Workshop i att dansa halling tillsammans med norska Hallingmästaren: HÅKON ODDEN (@haakonodden på Instagram)
Hösten 2025: starta upp undervisning i folkmusik, sång och dans på Eda kulturskola, och även påbörja kurser i sceniskt skapande och dramaklasser.
Projektet planerar att initiera en dialog med Eda Kommun om möjlighet att i framtiden kunna erbjuda Kultursommarjobb. Under projektets tänkta vidareutveckling 2026 planeras publika möten med presentationer i form av konserter och föreställningar.

 

För mer om Eda kulturskola, besök hemsidan: https://eda.se/kulturskola

För med info kontakta:
ola.stinnerbom@gmail.com

MED STÖD AV: Region Värmland, Sigatur.se, Eda Kommun, Eda Kulturskola. Riksteatern Värmland