SAMESLÖJD SAAMI DUODJIE

Ola Stinnerbom; traditionsbärare och förnyare, en allkonstnär från Vilhelmina norra sameby, medlem i KIF/KRO och har arbetat som sameslöjdare i över 40 år. Ola är en samiska trummakare som tar den ursprungliga spåtrumman och utvecklar den mot musikinstrument. Han står med båda benen i den samiska myllan och skapar modern slöjd som utgår från dåtiden, verkar i nutiden med fokus på framtiden. Har producerat flertal rekvisita och slöjd till; Västanå Teater, Samiska Teatern och egna produktioner. 
 
 

HAMMAREN, TRUMPINNE VIERTJIE

             

 

                         

                                           Foto: Ola Stinnerbom                                                                                          Foto: Ola Stinnerbom

 

Senaste tiden har jag än mer försökt att fokusera på den äldre bruksslöjden och de äldre formerna för trumhammaren då den fortfarande var en trumpinne till trumman som musikinstrument. Har sökt på museum och i äldre källor och funnit fram att det faktiskt funnits trumpinnar som är än mer mångfacetterade än hammaren som minner om Tors Hammare.                                                                                                   

 


Här är en Lulesamisk trumma från 1600-talet

     

                                                                                               Foto: Ola Stinnerbom

 

Ola slöjdar och skapar samiska trummor, Givre både i form av repliker och nyskapande trummor. Det är i formerna på de gamla trummorna som förståelsen och förklaringen finns hur trumman skall konstrueras, tolkas och brukas. I mitt konstnärsskap söker jag svaren i trumman genom att skapa och producera trummor på löpande band. Varje trumma har en egen själ och ett eget liv att vårda och först då finner jag svaren i vad jag söker, säger Ola.                                                                                          Foto: Ola Stinnerbom
       


KOSTYMDESIGN OCH MASKMAKARE

 


                                                                                      Foto: Börje Dàhren  

 

 

 
 

Jag finner ro och återhämtning i mitt slöjdande där jag syr och designar mina egna kläder masker och kostymer. Idag säljer jag samesmycken på Hemslöjden i Linköping, Skansenbutiken Stockholm, Jukkasjärvi Ishotellet och Västerbotten Museum. Men det går även bra att beställa direkt här från min hemsida.

 

For more info contact:
ola@olastinnerbom.se

Foto: Jostein Andersen,  Kajsa Stinnerbom, Börje Dahrén, Liz-Marie Nilsen, Ola Stinnerbom